2013. január 16., szerda

Update Beigli



 1 kg lisztet /fele MM-fele finomliszt/összemorzsolunk 25 dkg vajjal. Morzsolás után beleteszünk 1 db tojást, csipetnyi sót, 2 dkg megfuttatott élesztőt. A megfelelő mennyiségű édesítőszerrel és a szükséges mennyiségű sovány tejjel homogén állagúra összegyúrjuk és betesszük a hűtőbe. 



A töltelékhez 1 kg darált diót ízesítünk fahéjjal, vagy rumaromával, citromhéjjal, pici citromlével. 2 dl vizet felforralunk, beletesszük a megfelelő mennyiségű édesítőszert és összekeverjük az ízesített dióval. Ha lágynak találjuk, sűríthetjük update 1 morzsával.

Ebből a mennyiségből 4 db közepes nagyságú diós beiglit süthetünk. A tésztát és tölteléket osszuk 4 egyforma részre, a tésztákat nyújtsuk kb. 30x30 cm nagyságúra. A tölteléket kenjük a kinyújtott tésztára, próbáljuk meg szorosan feltekerni. Tegyük tepsibe, kenjük le 1 db tojássárgájával hosszanti irányban,és tegyük hűvös helyre. 


Amikor a tojás megszáradt újra kenjük át most a tojás fehérjével és széltében kenegessők, a közepét hústűvel kicsit (kb. 4 lyuk) szurkáljuk meg. Ezután meleg helyen kelesztjük 20-30 percet, majd 180 C fokos sütőben sütjük 30-40 percig.  

Sütés után egymás mellé rakjuk, hogy ne lapuljanak szét. Ha kihűlt - tálalható. A mákos bejglihez is használható ez a recept, csak ott mákkal töltjük meg! 

/A recept Rubint Réka oldaláról származik./

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése