2012. március 28., szerda

Kakaós-túrós,kakaós-baracklekváros-túrós,kakaós-almás-túrós,fahéjas-almás-túrós papucs





Hozzávalók a tésztához:50 dkg liszt(fele-fele arányban MM és félgrízes/rétes liszt),3 dl tej,5 dkg élesztő,1 tojás + 1 a kenéshez,3 evőkanál tejföl,1 csapott evőkanál só,1 evőkanál cukor,1,5 dl olaj,olvasztott vaj.
Túrókrém:500g túrót 2 tojással és 2 e.k. Nyírédessel valamint kevés vanília aromával jól összekevertem.Ennek a krémnek a felét így használtam fel,illetve1/4-ét 2 e.k. baracklekvárral az utolsó ¼-ét pedig egy fél reszelt almával összekeverve haználtam fel töltelékként.

Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk. A tejet és a tejfölt elkeverjük, együtt meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk a tejes keveréket, a tojást, a sót és az olajat, jól bedagasztjuk. Rugalmas, könnyű tésztát kapunk. Ha ragad, akkor még egy kis lisztet adunk hozzá. 1 órán át kelesztjük a kelesztőtálat meleg vízzel teli tálba téve.
Átgyúrjuk, majd annyi cipóra osztjuk,ahány féle töltelékkel meg akarjuk bolondítani.A cipókatt olyan 3mm-es négyzetté nyújtjuk,megkenjük olvasztott vajjal, majd megszórjuk kakaóval/fahéjjal és Nyírédessel,majd a tésztát kettéhajtjuk és ismét kinyújtjuk olyan 3mm-es négyzetté.Dölt négyzet formákra vágjuk fel,amiket szintén megkenünk olvasztott vajjal,a közepére túrókrémet halmozunk,majd behajtjuk az egyik,majd erre a másik csücskét.

 Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, megkenjük a felvert tojással,kb.10 percig még így kelesztjük,majd 170 fokon 10perc alatt aranybarnára sütjük.




/Saját recept!/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése